Топлоизолация - материали

качествени и проверени материали
 • Начало
 • |
 • Материали
 • |
 • Фасадни топлоизолационни плочи »

Фасадни топлоизолационни плочи EPS-F


Най-разпространените материали, които се използват при топлоизолацията са топлоизолационните плочи от полистирол.
Те са с размери 50х100 см.
Дебелина 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, , 16, 18, 20 см.
Коефициент на топлопроводимост R=0,04 W/mK.


Топлоизолационни плочи Neopor ®


Топлоизолацията с Neopor® - това е иновационно решение на BASF за повишаване на топлоизолационните характеристики на топлоизолацията. Neopor® са преработени гранули на полимера (EPS). Пенопластите на базата на Neopor® са сребристо-сив цвят, защото в състава им има графит, който от своя страна съществено увеличава топлоизолационните свойства на материала.


Топлоизолационни плочи Фибран (FIBRAN)


След многогодишни изследвания и разработки концерна FIBRAN S.A направи нов тип топлоизолация FIBRAN ECO. Той представлява екструдиран пенополистирол, производството на който е организирано в България. Особеностите на производството сравнено с други подобни продукти, е че при изработването му не се използва фреон. Затова FIBRAN ECO е екологично чист продукт и не оказва вредно влияние на околната среда. В момента се произвеждат четири вида FIBRAN ECO. Това разнообразие позволява избирането на конкретен продукт за решаване на различни задачи. FIBRAN ECO RF/60 се използва за топлоизолация на покриви, стени, подове и фундаменти. FIBRAN ECO BT/60 се използва за топлоизолация на стени, върху които след това ще се полага декоративна мазилка, а FIBRAN ECO FL/60 и FIBRAN ECO FR/60 се използва за топлоизолация на подове с повишени изисквания за товароносимост или за топлоизолация на хладилни помещения.

Топлоизолация Фибран - технически данни

топлоизолация параметри RF WL BT FL FR
Плътност, кг/м3 32 30 30 38 35
Свиване при 10% деформация (кПа) 300 200 - 400 350
Топлопроводимост, Вт/(м*К) EN 12667 0,030 0,030 0,030 0,030 0,030
Водоустойчивост за 24 часа, % за обем 0,3 0,3 0,5 0,3 0,3
Огнеустойчивост, группа Г1 Г1 Г1 Г1 Г1
Капиллярно увлажняване 0 0 - 0 0
Температурен диапазон на експлоатация, °С от -50°С до +75°С
Дължина, мм: 1 250 2 500 2 500 1 250 2 500
Ширина, мм 600
Дебелина, мм 20-100 25-100 25-100 30-50 50-75

Топлоизолационни плочи XPS-F


Пенополистиролът XPS е качествен и модерен топлоизолационнен материал от полистирол. Топлоизолацията с XPS е една от най-добрите между голямото разнообразие материали. Еднородната структура позволява на топлоизолацията XPS да издържа на големи механични натоварвания, да издържа на влага и не на последно място да притежава отлични параметри на топлопроводимост.

Топлоизолационните плочи XPS са универсални. Техните свойства дават възможност практически да бъдат използвани във всички области на топлоизолазията: за топлоизолация на фасади, фундаменти, всички видове покриви и други места, за които се изисква качествена топлоизолация и максимална здравина при механични натоварвания. Монтажа на този тип топлоизолация е максимално опростена и бърза, при което монтажа може да се извършва при всякакви метеорологични условия.

При производството на екструдираният пенополистирол XPS в качеството си на набухвател се използва СО2, което го прави екологически чист за човека и природата.

Характерната структура на XPS топлоизолационни плочи им позволява да издържат на големи температурни разлики и да имат антибактериални свойства – устойчивост на плесен, гъбички и др. Имат живот повече от 50 години.

Топлоизолация XPS - технически данни

топлоизолация параметри N-III N-III-PZ N-V
Повърхност гладка гладка гладка
Форма на краищата равна стъпаловидна стъпаловидна
Плътност, кг/м3 35 35 40
Топлопроводимост при 25°С (lа), Вт/мК 0,031 0,031 0,031
Топлопроводимост (lА), Вт/мК 0,031 0,031 0,031
Топлопроводимост (lB), Вт/мК 0,032 0,032 0,032
Свиване при 10% деформации, МПа 0,32 0,32 0,5
Якост на огъване, МПа 0,54 0,54 0,43
Коефицент на еластичност, МПа 12 12 20
Водоустойчивост за 24 ч, % по объему 0,3 0,3 0,2
Пароустойчивост, мг/м*ч*Па 0,015 0,015 0,009
Коефициент на линейно топлорасширение, К-1 7х10-5 7х10-5 7х10-5
Капилярно увлажняване 0 0 0
Температура на усползване, °С от -50 до +75 от -50 до +75 от -50 до +75

Топлоизолация с Минерална / Каменна вата


Ако разгледаме рейтинга на топлоизолациите по популярност, то най-известна е минералната вата. Тя е най-универсална разновидност на топлоизолация, която може да бъде използвана в различни части на сградите.

Приложението на минералната топлоизолация е голяма. Има минерална вата специално предназначена за топлоизолация на фундаменти, стени, покриви и камини. Освен за топлоизолация, минералната вата се използва също така и за звукоизолация.

Съществуват два основни вида минерална вата в зависимост от суровината, от която се произвежда – стъклена и каменна вата.

Стъклената вата се произвежда от предварително разтопена стъклена маса – суровина, от която се произвежда силикатно стъкло. За да предадат на материала влакнеста структура се прилага метода на „издухване“, в резултат на което стъкломасата става на тънки влакна с жълт цвят. В зависимост от изходната суровина влакната могат да имат по-светъл или по-тъмен оттенък.
Каменната вата се произвежда от разтопени базалтови породи. На външен вид каменната вата много прилича на стъклената вата, но е по-тъмна или със зеленикав оттенък.

Изходната суровина определя свойствата на топлоизолацията. Ако сравняваме стъклената и каменната вата , то първата е по-лека, а втората е по-огнеустойчива.

И двата вида топлоизолация са обединени под едно име - минерална вата, което говори за техният минерален произход.

Експлоатационни свойства на минералната вата.

И двете топлоизолации имат сходни характеристики, а също така и подобни преимущества. Добрите топлоизолационни характеристики, минералните вати осигуряват благодарение на своята влакнеста структура. Малките, сплетени по между си влакна имитират овча вълна, като по този начин ограничават циркулацията на въздух, а заедно с него запазват топлината и по този начин ограничават топлоотдаването.

Коефициента на топлоотдаване (λ) зависи от плътността на материала. Колкото е по-нисък, толкова топлоизолацията е по-качествена и има по-добри характеристики. Най-ефективните топлоизолации имат стойности около 0,032 Вт/(м•К). Минералната вата освен своите прекрасни топлоизолационни свойства е също и много добър звукоизолатор. Звукът, които многократно се отразява от хаотично разположените микровлакна, загубва своята сила.

От гледна точка на звукоизолацията, топлоизолацията с по-малка плътност, по-добре изолира шума. А топлоизолацията с по-голяма плътност, пък е по-добра за „ударни“ шумове.

За по-точно определяне на звукоизолационните свойства на минералната вата, тя се маркира с коефиценти на звукопоглъщане. Топлоизолация с маркировка A(w)1 е с най-добри звукоизолационни характеристики. Колкото индексът е по-близък към 0, толкова звукоизолацията е по-качествена.

Минералната вата се отнася към огнеупорните материали. Под въздействие на огън тя не гори, не отделя дим. Маркировката на опаковката е S1, което е най-качествено за дадения клас. Според европейските норми за определянето на огнеустойчивостта на минералната вата се използват маркировки F – най-нисък клас, а с А1 се обозначава най-високият клас.


Топлоизоалция с полиуретаново лепило


Полиуретановото лепило е важен елемент при полагането на топлоизолацията. То служи за закрепване на топлоизолиращите плочи от полистирол или минерална вата към стените. Лепилата от този тип много добре свързват топлоизолационните плочи към фасадата (имат много добра адхезия - здравина на свъзване). Те могат да бъдат еластични или твърди. Могат да се използват в доста широк температурен интервал.


Топлоизоалция с циментово лепило


Циментовите лепила за топлоизолация са доста универсални и представляват циментов прах, пясък, синтетически смоли и специални добавки. Тези лепила имат в състава си и полимерни модификатори, които служат за закрепване и фиксация на топлоизолационни плочи на тухлени, бетонни повърхности или върху фасадна мазилка. Едновременно с това то е водоустойчиво. Благодарение на своята дисперсия и твърдост, лепилото е универсално средство за закрепване на плочи от полистирол или минерална вата. Лепилото може да се използва също така при закрепване на армиращата мрежа. Дадената смес позволява не само да се залепят топлоизолационните плочи, но и и да се направи здрава шпакловка под тях. Даденият материал е универсален, висококачествен, дълготраен, водоустойчив и студоустойчив свързващ материал за външна топлоизолация.

 • Начало
 • |
 • Материали
 • |
 • Армиращата мрежа и дюбели »

Неразделана част за по-здравата и дълготрайна топлоизолация
са армиращата мрежа и дюбелите

Армираща мрежа и дюбели


Армиращите мрежи са предназначени за укрепване на полаганата замазка. Те могат да се използват при шпакловка на вътрешни и външни стени.
При изграждането на топлоизолация, армиращите мрежи са неразделна част от правилната технология. След сложената топлоизолация те се слагат като вътрешна основа на фасадната замазка. Строителните армиращи мрежи са направени от стъкловлакно и притежават уникални технико-физически свойства при последният етап от изграждането на топлоизолацията. Те имат повишена устойчивост към агресивни среди, могат да издържат големи хоризонтални и вертикални натоварвания.
Тези им качества предотвратяват напукването на фасадната мазилка, което може да се получи вследствие на температурни разлики на околната среда. Също така армиращата мрежа предпазва напукването на декоративната замазка при механични въздействия.
Всички тези качества на армиращата мрежа правят поставената топлоизолация по-здрава, влагоустойчива и удължават живота й.


Дюбели за топлоизолация


Дюбелите се използват за по-здраво закрепване на топлоизолацията към стените. Те представляват от себе си Т-образна пластмасова основа с широка и цилиндрична глава и метален пирон, които се набиват в стената и по този начин по-здраво фиксират топлоизолацията върху стената. Могат да закрепват топлоизолацията върху тухлени, бетонни или каменни стени. Правят се отвори с бормашина в основата на стената, в които се набиват дюбелите. Слагат се по 5-6 бройки – в ъглите и по средата на топлоизолацият

 • Начало
 • |
 • Материали
 • |
 • Декоративна мазилка »

Финален етап при топлоизолацията е полагането на декоративната мазилка

Декоративна мазилка


Като финален етап при топлоизолацията е нанасянето на декоративната мазилка, която се полага след армирането на топлоизолационните плочи. Те са хванати здраво към основата с дюбели, а мазилката „запечатва“ топлоизолационният слой и му придава още по-голяма здравина и влагоистойчивост. Замазката при топлоизолация за външно полагане се различава от тази за вътрешно. Тя е по-здрава благодарение на синтетичните смоли, които се добавят при изработването й. Също така при производството и не се използва гипс, а цимент. Тя е устойчива на всякакви метеорологични условия и е влагоустойчива.

Back to Top