Топлоизолация - материали

Топлоизолация само с качествени и проверени материали
Начало | Материали › »

Фасадни топлоизолационни плочи EPS-F


Най-разпространените материали, които се използват при топлоизолацията са топлоизолационните плочи от полистирол.
Те са с размери 50х100 см.
Дебелина 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 18, 20 см.
Коефициент на топлопроводимост R=0,04 W/mK. топлоизолационни плочи EPS-F


Топлоизолационни плочи Neopor ®


Топлоизолационни плочи Neopor Топлоизолацията с Neopor® - това е иновационно решение на BASF за повишаване на топлоизолационните характеристики на топлоизолацията. Neopor® са преработени гранули на полимера (EPS). Пенопластите на базата на Neopor® са сребристо-сив цвят, защото в състава им има графит, който от своя страна съществено увеличава топлоизолационните свойства на материала.


Топлоизолационни плочи Фибран(FIBRAN)


След многогодишни изследвания и разработки концерна FIBRAN S.A направи нов тип топлоизолация FIBRAN ECO. Той представлява екструдиран пенополистирол, производството на който е организирано в България. Особеностите на производството сравнено с други подобни продукти, е че при изработването му не се използва фреон. Затова FIBRAN ECO е екологично чист продукт и не оказва вредно влияние на околната среда. В момента се произвеждат четири вида FIBRAN ECO. Това разнообразие позволява избирането на конкретен продукт за решаване на различни задачи.

FIBRAN ECO RF/60 се използва за топлоизолация на покриви, стени, подове и фундаменти. FIBRAN ECO BT/60 се използва за топлоизолация на стени, върху които след това ще се полага декоративна мазилка, а FIBRAN ECO FL/60 и FIBRAN ECO FR/60 се използва за топлоизолация на подове с повишени изисквания за товароносимост или за топлоизолация на хладилни помещения. Топлоизолационни плочи Фибран(FIBRAN)

Топлоизолация Фибран - технически данни

топлоизолация параметри RF WL BT FL FR
Плътност, кг/м3 32 30 30 38 35
Свиване при 10% деформация (кПа) 300 200 - 400 350
Топлопроводимост, Вт/(м*К) EN 12667 0,030 0,030 0,030 0,030 0,030
Водоустойчивост за 24 часа, % за обем 0,3 0,3 0,5 0,3 0,3
Огнеустойчивост, группа Г1 Г1 Г1 Г1 Г1
Капиллярно увлажняване 0 0 - 0 0
Температурен диапазон на експлоатация, °С от -50°С до +75°С
Дължина, мм: 1 250 2 500 2 500 1 250 2 500
Ширина, мм 600
Дебелина, мм 20-100 25-100 25-100 30-50 50-75

Топлоизолационни плочи XPS-F


Топлоизолационни плочи XPS-F Пенополистиролът XPS е качествен и модерен топлоизолационнен материал от полистирол. Топлоизолацията с XPS е една от най-добрите между голямото разнообразие материали. Еднородната структура позволява на топлоизолацията XPS да издържа на големи механични натоварвания, да издържа на влага и не на последно място да притежава отлични параметри на топлопроводимост.

Топлоизолационните плочи XPS са универсални. Техните свойства дават възможност практически да бъдат използвани във всички области на топлоизолазията: за топлоизолация на фасади, фундаменти, всички видове покриви и други места, за които се изисква качествена топлоизолация и максимална здравина при механични натоварвания. Монтажа на този тип топлоизолация е максимално опростена и бърза, при което монтажа може да се извършва при всякакви метеорологични условия.

При производството на екструдираният пенополистирол XPS в качеството си на набухвател се използва СО2, което го прави екологически чист за човека и природата.

Характерната структура на XPS топлоизолационни плочи им позволява да издържат на големи температурни разлики и да имат антибактериални свойства – устойчивост на плесен, гъбички и др. Имат живот повече от 50 години.

Топлоизолация XPS - технически данни

топлоизолация параметри N-III N-III-PZ N-V
Повърхност гладка гладка гладка
Форма на краищата равна стъпаловидна стъпаловидна
Плътност, кг/м3 35 35 40
Топлопроводимост при 25°С (lа), Вт/мК 0,031 0,031 0,031
Топлопроводимост (lА), Вт/мК 0,031 0,031 0,031
Топлопроводимост (lB), Вт/мК 0,032 0,032 0,032
Свиване при 10% деформации, МПа 0,32 0,32 0,5
Якост на огъване, МПа 0,54 0,54 0,43
Коефицент на еластичност, МПа 12 12 20
Водоустойчивост за 24 ч, % по объему 0,3 0,3 0,2
Пароустойчивост, мг/м*ч*Па 0,015 0,015 0,009
Коефициент на линейно топлорасширение, К-1 7х10-5 7х10-5 7х10-5
Капилярно увлажняване 0 0 0
Температура на усползване, °С от -50 до +75 от -50 до +75 от -50 до +75

Топлоизолация с Минерална/Каменна вата


Топлоизолация с Минерална вата Ако разгледаме рейтинга на топлоизолациите по популярност, то най-известна е минералната вата. Тя е най-универсална разновидност на топлоизолация, която може да бъде използвана в различни части на сградите.

Приложението на минералната топлоизолация е голяма. Има минерална вата специално предназначена за топлоизолация на фундаменти, стени, покриви и камини. Освен за топлоизолация, минералната вата се използва също така и за звукоизолация.

Съществуват два основни вида минерална вата в зависимост от суровината, от която се произвежда – стъклена и каменна вата.

Стъклената вата се произвежда от предварително разтопена стъклена маса – суровина, от която се произвежда силикатно стъкло. За да предадат на материала влакнеста структура се прилага метода на „издухване“, в резултат на което стъкломасата става на тънки влакна с жълт цвят. В зависимост от изходната суровина влакната могат да имат по-светъл или по-тъмен оттенък.

Каменната вата се произвежда от разтопени базалтови породи. На външен вид каменната вата много прилича на стъклената вата, но е по-тъмна или със зеленикав оттенък. Изходната суровина определя свойствата на топлоизолацията. Ако сравняваме стъклената и каменната вата , то първата е по-лека, а втората е по-огнеустойчива.

И двата вида топлоизолация са обединени под едно име - минерална вата, което говори за техният минерален произход.

Експлоатационни свойства на минералната вата.

И двете топлоизолации имат сходни характеристики, а също така и подобни преимущества. Добрите топлоизолационни характеристики, минералните вати осигуряват благодарение на своята влакнеста структура. Малките, сплетени по между си влакна имитират овча вълна, като по този начин ограничават циркулацията на въздух, а заедно с него запазват топлината и по този начин ограничават топлоотдаването.

Топлоизолация с каменна вата Коефициента на топлоотдаване (λ) зависи от плътността на материала. Колкото е по-нисък, толкова топлоизолацията е по-качествена и има по-добри характеристики. Най-ефективните топлоизолации имат стойности около 0,032 Вт/(м•К). Минералната вата освен своите прекрасни топлоизолационни свойства е също и много добър звукоизолатор. Звукът, които многократно се отразява от хаотично разположените микровлакна, загубва своята сила.

От гледна точка на звукоизолацията, топлоизолацията с по-малка плътност, по-добре изолира шума. А топлоизолацията с по-голяма плътност, пък е по-добра за „ударни“ шумове. За по-точно определяне на звукоизолационните свойства на минералната вата, тя се маркира с коефиценти на звукопоглъщане. Топлоизолация с маркировка A(w)1 е с най-добри звукоизолационни характеристики. Колкото индексът е по-близък към 0, толкова звукоизолацията е по-качествена.

Топлоизолация с Минерална вата полагане Минералната вата се отнася към огнеупорните материали. Под въздействие на огън тя не гори, не отделя дим. Маркировката на опаковката е S1, което е най-качествено за дадения клас. Според европейските норми за определянето на огнеустойчивостта на минералната вата се използват маркировки F – най-нисък клас, а с А1 се обозначава най-високият клас.

Back to Top